dimarts, 8 de setembre del 2009

UNA VISITA INTERESSANT I DIVERTIDA

Dimarts, primer de setembre, vam visitar l’orfenat de Rohal. Era una de les últimes etapes del circuit per Laos i Cambodja de tres famílies –sis adults i sis joves i adolescents- que des de fa uns anys, viatgem junts amb una intenció no només turística i cultural, sinó també social. Per això ens acostem a projectes com aquest, que treballen amb col•lectius necessitats dels països que visitem.
No teníem gaire referències directes ni d’Infants del Món ni de la feina que fa a Cambodja, així que no sabíem ben bé què ens trobaríem, després de tòrcer pel camí que indica un rètol en català i en khmer en plena carretera entre Sisophon i Siem Reap.
El primer que ens va sorprendre quan vam arribar va ser la tranquil.litat i l’ordre que es constatava per tot arreu. Els nens i nenes feien activitats diverses –classe de reforç, lectura a la biblioteca, dibuix, els més menuts… - sota la supervisió dels responsables, i gairebé no es van alterar amb la nostra presència.
Vam tenir una acollida molt càlida per part de l’Anna, que ens va ensenyar totes les instal·lacions. Des de les aules fins als dormitoris, passant per les dutxes, els espais polivalents, el garatge… de mica en mica vam entrar en contacte amb els nens i nenes i vam dinar amb ells al menjador comunitari. Després de dinar, amb tantes mans aviat va quedar tot recollit.
La jornada va culminar amb una sessió de danses tradicionals cambotjanes molt ben representades pels nois i noies del centre. Abans, vam poder compartir jocs i rialles amb els nens i les nenes, sobretot els més petits. Nosaltres no sabem ballar com els dansaires de Rohal, però els vam ensenyar un parell de cançons en què tothom va participar. La més celebrada, la “Massa massa”, la història d’un cuiner que necessitava cada cop més massa per fer una pizza més i més gran…
“Oh! , Oulele…
Oulele massa massa…
Oulele Tika Konga
Oh Aloué Alouà, alouó… “
Al final, sessió de fotos de tots amb tots, abraçades i comiats emocionats. No només vam endur-nos una molt bona impressió de la feina que s’està fent a Rohal, sinó que també vam passar un dia d’aquells que no s’obliden i que marcarà els records que ens ens hem endut de Cambodja.

Bona sort, i fins sempre!
Xavier Borrell, Montse Carbonell, Oriol i Anna
Jaume Estany, Teresa Corbella, Nura i Aina
Joan Carles Peris, Elisenda Estany, Berta i Clara