dissabte, 21 de març del 2009

Festes d'inauguracions

El proper 7 d’abril es farà una gran festa al col·legi de Rohal per inaugurar els sis edificis que es van fer per sis escoles de la nostra Comuna de Rohal. Aquest serà l’acte oficial, al que assistiran les persones responsables de l’educació del Districte i de la Província, així com també la presencia de dos membres de la Junta d’Infants del Món a Andorra.
Però aquests dies s’estan fent, com diuen ells, les “petites inauguracions”, per la gent del poble, per la gent menys “important”, però que per mi té una gran importància.
Segons la creença cambotjana quan es construeix un edifici es fa una pregaria per demanar a les persones que habiten a la terra que els deixin estar allà amb ells. A Cambotja creuen en els fantasmes, o sigui els esperits que queden un cop ens hem mort, i aquests esperits viuen amb nosaltres, pel que hem de ser respectuosos amb ells i demanar-los de compartir la seva terra, perquè de fet ells hi eren abans.
Igualment un cop s’ha acaba la construcció es fa un dinar-berenar-sopar (aquí les festes s’allarguen hores), per donar les gràcies i per celebrar tots junts que els edificis estan acabats i que es poden utilitzar.
Aquest divendres ens van convidar a la primera d’aquestes celebracions a l’escola de Salachhes, que a més a més és on estudien els nostres infants de primària. Dilluns ja està programada la de Rohal i per dissabte la de Poysway. Segurament durant aquests dies ens donaran les dates per les altres tres.



A la primera taula tenim gran part de la representació femenina del professorat amb la directora del col·legi de Rohal amb camisa blanca i negre, la senyora Van Ten a més de directora és professora de Física i Química.


En aquesta com a cap de taula el director de l’escola de Salachhes on estàvem de festa, al seu costat esquerre un dels responsables de la construcció, després tenim a Phirom, comptable de la Llar, i jo. A la dreta del director dos homes del poble parlen animadament.